雄大な天塩川の流れと自然味あふれる大地に包まれた街、天塩町へようこそ。 雄大な天塩川の流れと自然味あふれる大地に包まれた街、天塩町へようこそ。 雄大な天塩川の流れと自然味あふれる大地に包まれた街、天塩町へようこそ。 雄大な天塩川の流れと自然味あふれる大地に包まれた街、天塩町へようこそ。 雄大な天塩川の流れと自然味あふれる大地に包まれた街、天塩町へようこそ。

(16)味噌づくり Miso Making

Miso Making

“I used to make Miso from about 36kg of soybeans, and Koji(rice mold)* from wheat because I didn’t have rice to make Koji.
Stew the soybeans, crush them in a mortar, and round and dry them. Lastly, mix them with Koji and salt, and store them in a barrel which size is about 72kg when the temperature gets low.”
Tomiyo Nakajima (born in Naka-Sarakishi in 1910)

* A kind of starter to brew sake or ferment soy sauce from rice or soy beans, like malt in the production of beer or whiskey

味噌づくり

 大豆2斗、麹にする米がないから麦で麹をつくっていました。
大豆を煮て、臼でつぶして、丸めて乾かして、土用に入ってから(雑菌が増えにくい寒い時期になったら)、麹、塩と混合して四斗樽に入れて保存しておくのです。
中島とみよ(明治43年生まれ、中更岸)

防災無線フリーダイヤル

防災無線が聞き取りにくい場合、録音音声により固定電話・携帯電話から利用できます。ただし、1時間以内での対応となっております。

フリーダイヤル0800-800-1545 (通話料無料)

混み合っている場合は、時間をおいて再度おかけ直しください。

天塩町の人口

人口 2,910 (-6)
1,468 (+1)
1,442 (-7)
世帯数 1,500 世帯 (-2)

令和3年8月末現在